?>

Haberler & Bilgilendirici İçerik

Diş Hassasiyeti Nedir?



Diş Hassasiyeti :

Dişlerin aşırı duyarlılığı, diş hassasiyeti olarak tanımlanabilmektedir. Kök hassasiyeti olarak da bilinen en yaygın diş rahatsızlıklarından bir tanesidir. Sıcak, soğuk, tatlı ya da asidik yiyecek ve içeceklerin tüketiminde tek bir dişte ya da birçok dişte hissedilen ağrılar diş hassasiyetinin belirtisidir. Hissedilen bu ağrı lokal, keskin ve kısa sürelidir. Ancak kişileri oldukça rahatsız eden bir durumdur. Özellikle soğuk hassasiyeti uzunca süre bizi rahatsız eder. Soğuk-sıcakta ağrı iki sebeple olur;

  • Çürük sebepli hassasiyet
  • Çürükten bağımsız hassasiyet.

Çürük olmayan dişlerdeki hassasiyetin sebebi, soğuğun, dişin içindeki sinir katmanına erişmesi ve sinir uçlarını tahriş etmesidir. Mine yüzeyindeki çatlaklar buna sebep olabilir. Darbeler, kırıklar vb. sebeplerle, dişin iç tarafına uzanan sinir uçları açığa çıkar ve dış etkileri içeri taşır. Diş hassasiyetinin bir başka sebebi, dişeti rahatsızlıkları sonucunda oluşan diş eti çekilmeleridir. Sert fırçalama da diş eti çekilmesine, ve dolayısıyla soğuk hassasiyetine sebep olabilir.

Diş Hassasiyetinin Tedavisi

Diş hassasiyetinin nedeninin belirlenebilmesi için öncelikle diş hekimine muayene olmanız gerekmektedir.

  • Tedavi edilebilmesi için diş hekimi hassas dişler için özel olarak üretilmiş düşük aşındırıcı partiküllü ve hassasiyet giderici içerikli bir diş macun kullanılmasını tavsiye eder.

Bu ürünlerin kullanımı sonucunda şikayetlerinizde herhangi bir azalma olmaz ise;

  • Diş hekimi, dişleri daha az hassas hale getirmek ve çürümeye karşı ekstra koruma sağlamak için özel olarak formüle edilmiş florür jel ve aşınmış alanları mikro düzeyde tamir edecek başka ajanlar uygulayabilir.

Dişlerde oluşan hassasiyetin hafiflemesi için;

  • Hassasiyeti Azaltan Diş Macunlarını Kullanın

Söz konusu diş macunlarının içinde dentindeki kanalları doldurarak duyarlılığı azaltan maddeler bulunmaktadır. Dolayısıyla diş hassasiyeti probleminin azalmasında oldukça etkilidirler.

Yatmadan önce diş macununu parmağınız ya da küçük pamuklu bez yardımı ile duyarlı olan bölgeye sürebilirsiniz. Ayrıca dişlerinizi fırçalarken diş macununu ıslatmamaya özen göstermelisiniz. Diş macunu tükürüğünüzle birlikte köpürdüğü zaman en etkili sonucu verecektir.

  • Florür İçeren Ağız Gargaralarını Deneyin

Özellikle çürük problemi yaşıyorsanız ağız çalkalama suları diş hassasiyetinizin azaltılmasında oldukça etkilidir.

Ağız gargarasını günde bir veya iki kere kullanabilirsiniz. 1 dakika boyunca ağız çalkalama suyu ile ağzınızı çalkaladıktan sonra tükürün ve en az 30 dakika herhangi bir şey yiyip içmemeye özen gösterin. Ayrıca ağız çalkalama suyunu tükürdükten sonra ağzınızı su ile çalkalamayın.

  • Diş Hassasiyeti Problemini Önlemek için Dişlerinizi Temiz Tutun

Dişlerin üzerinde şekillenen beyaz yapışık maddeler; yani plaklar, dişleri rahatsız eden bir asit üretmektedir. Bu nedenle dişlerinizi günde en az iki kere düzenli olarak fırçalamalı ve plak oluşumunu engellemelisiniz. Aynı zamanda diş ipi kullanımı da plak oluşumunu etkili bir şekilde engelleyen bir diğer diş temizleme yöntemidir.

Dişlerinizin arasındaki yemek artıklarını diş ipi ile temizledikten sonra dişlerinizi fırçalamak en etkili sonucu verecektir.

  • Yumuşak Bir Diş Fırçası Kullanın

Diş hassasiyetinin en sık karşılaşılan nedeni sert diş fırçası kullanımı sonucunda koruyucu diş minelerine zarar verilmesidir. Bu nedenle yumuşak kıllı diş fırçalarını tercih etmelisiniz. Aynı zamanda dişlerinizi sert fırçalamaktan da kaçınmalısınız.