?>

Haberler & Bilgilendirici İçerik

Her 20’lik Diş Çekilmeli Midir?



20’lik dişler, genellikle 17- 25 yaşlar arasında sürdüğü için böyle isimlendirilmiştir. Aslında büyük azı dişlerinin arkasından gelen 3. büyük azı dişleridir. Her çenede 2 adet olmak üzere toplamda 4 tanedir. Pek çoğumuz bu dişlerle ilgili problem yaşamışızdır. Peki, 20’lik dişler neden bu kadar sorun yaşatır, herkesin neden korkulu rüyası haline gelmiştir, neden bu kadar ağrılı bir süreç verir, çekilmeli midir, çekilirse ne zaman çekilmelidir, her 20’lik diş çekilmeli mi,20’lik diş ameliyatı sonrası ne yapmalıyım vb. bir sürü soru akıllarda sürekli soru işareti olarak kalmaktadır. Gelin beraber bu soruların cevaplarına bakalım.

20 yaş dişleri herkeste aynı şekilde sürmeyebiliyor. Çene yapısına göre bazı bireylerde gömük kalabilir, yarı gömük kalabilir veya ters çıkabilir. Yerinde düzgün sürmüş ve çiğneme fonksiyonuna katılan çürük olmayan 20 yaş dişlerinin çekilmesine gerek yoktur. 20’lik dişlerinizin çekilip çekilmeyeceğine diş hekiminiz röntgen alıp ağız içi muayene yaparak karar verecektir.

20’lik dişler hangi durumlarda çekilmelidir?


Diş boyutlarının çene yapısından büyük olduğu durumlarda( büyük diş yapısını babadan, küçük çene yapısını anneden alan) 20 yaş dişleri çoğunlukla gömük kalabiliyor ve etraflarında iltihaplanmalar, kistler oluşturabiliyor. Bu durumda bu dişlerin alınması gerekir. 20’lik dişlerin temizlenmesi zor yerlerde olduğu ve fırçanın ulaşması zor bölgeler olduğu için gıda artıkları birikip bu dişlerin erken çürümelerine neden olabiliyor. Bu dişlerin erken çürümeleri bu sebeptendir. Bu şekilde çürümüş ve fonksiyona da katılmayan 20’liklerin çekilmesi gerekir. Bazen de bu dişler ters sürüp diş çene arkında basınca yol açıp ön bölge dişlerinde çapraşıklığa yol açabilir, böyle bir durum var ise de önlem amaçlı çekilebilir. Etraflarında gıda artıkları biriktiği için önündeki dişlerde çürümelere sebep olacak ise yine 20’liklerin çekilmesi gerekir. Hangi 20 yaş dişinizin çekileceğine diş hekiminize görünüp o şekilde karar verilmesi gerekir.

Her 20 yaş dişi çekiminden sonra dikiş atılır mı? Yüzümde şişlik olur mu?


Ağız içinde diğer dişlerimiz gibi normal pozisyonunu almış olan ve normal çekim tekniği ile alınan 20 yaş diş çekimlerinden sonra ‘kesi’ yapılmadığı için dikiş atılmasına genellikle gerek yoktur. Çekim bölgesinin daha kolay iyileşeceği öngörüldüğü taktirde de atılan dikiş, hastaya hiçbir rahatsızlık vermez, işlem sırasında da hissedilmez. Kemik veya mukoza cerrahisi yapılmayan normal diş çekimleri sonrasında şişlik yani ödem beklenmez.